達人報告 – 台灣兩大電訊商遊客Sim鬥劈價!好唔好用?亞太電信vs台灣之星實測報告!

6

去台灣大家都知去到買Sim卡一定最平,但兩大家選擇不外乎遠傳、台灣大哥大同中華電訊三間。近年台灣開放4G市場,新電訊商台灣之星開始劈足全場後,各大電訊商都跟隨減價,連遊客Sim卡都唔放過!今次我地試一試平足其他對手四份一(約港幣$55/四日任用)之餘又講明任用唔限速嘅亞太電信同台灣之星,究竟好唔好用呢?即刻出發!

亞太電信同台灣之星嘅分別,在於佢地使用嘅網絡唔同:台灣之星以900MHz主力+2600MHz輔助,香港有部分電話會收唔到900MHz,變相成日跌落3G,但由於使用900MHz做主力,室內嘅收發會比較好;而亞太電信就以1800MHz主力+700MHz輔助,首先全香港都係收到1800MHz,兼容上無咩問題,而且佢同台灣大哥大共用網絡,覆蓋唔成問題。

測試地點1:台北小巨蛋(室外環境)

6

本測試目的是看看在室外範圍覆蓋情況。可以見到,台灣之星在速度上稍遜亞太電信,但速度亦不差。而二者在使用上如上Facebook、睇片、load相等情況下分別不太大。

測試地點2:西門町捷運站6

本測試目的是看看在室內範圍覆蓋情況:台灣之星表現非常差劣,常常斷斷續續跳到3G,又常常load空氣;反而亞太電信繼續維持好表現。

測試地點3:台北車站

6

本測試目的是看看在人多範圍覆蓋情況:台灣之星繼續表現平穩,但反觀亞太電信速度竟然貼近家用寬頻水平!真係平靚正!

達人結論:亞太電信首選!

經過我地實地測試,有台灣大哥大網絡支援嘅亞太電信各方面表現都比另一平價品牌台灣之星出色,而且考慮兼容問題,亞太電信都係必然低價首選!

您可能也會喜歡…