航空短打 – 天怒人怨!快運即日取消航班!玩死地勤!

近排搭快運嘅大家要小心啲喇!有港航地勤(HAGSL)嘅員工同我哋爆料,話近日同屬海航系的香港快運航班延誤問題異常嚴重,更曾經試過即日起飛前取消航班,惹來一眾乘客不滿,前線員工士氣低落,壓力接近爆煲!

有HAGSL嘅員工表示,負責香港快運地勤嘅同事,壓力已經接近爆煲:「佢地(香港快運)今日(19/7)即日cancel咗隻1600(香港往福岡航班),仲要overbook!啲客黎到counter先知cancel咗!成班(客)指住我哋鬧,日日都係咁,我哋壓力好大!但UO班人潛晒水,好唔負責任!」該員工續指,HAGSL管理層對快運這種情況仍然愛理不理,嚴重打擊士氣,導致不少人考慮辭職。

香港快運近月已經不斷發生問題:新引入的A320Neo客機因引擎安全漏洞全面停航、前線人手又嚴重不足、加上近日後勤爆離職潮…等等問題導致骨牌式冧機。由於香港快運的地勤服務由同系HAGSL提供,因此在快運登機櫃位的工作人員大部分非直屬於快運,但卻要硬食快運無能管理以及客人嘅怨言。

您可能也會喜歡…