人工智能旅遊顧問 訂飛追星一樣得 TravelFlan狂徒初測試

近年網上旅行服務急速冒起,除了較著名的台灣過江龍KKDay和本地薑Klook之外,今日又有重量級對手登場!本地旅遊平台品牌TravelFlan今日舉行發佈會,標榜免費人工智能旅遊助手,無論訂餐廳定追星,只要一個Messager就得,係咪真係咁勁?即睇!

根據計,香港人平均計劃一個行程時,需要用30小時瀏覽網站,以獲得所需要的資訊。但都市人生活繁忙,未能真正發掘適合自己的旅遊情報,因此TravelFlan在2016年推出人工智能旅遊助手,讓旅客不論何時何地都可輕鬆計劃行程或協助。而且唔洗安裝App,直接用Facebook Messager/Wechat聯絡就得,非常方便。

TravelFlan稱,自推出以來已處理超過100萬條對話,並以專業技術分析大數據及整合旅客訊息,再向旅客推介適合他們的景點。如果人工智能答唔到,就會轉畀真人處理。講到咁勁,係咪真係Work先?等狂徒即測試!

1.基本嘢:餐廳推介  難度:★★★☆☆(3/5星)

我哋試吓問一問如果去札榥有咩居酒屋推薦,大家都明嘅,真係唔識抵死題!人工智能旅遊助手回覆都好快,只要一分鐘都唔洗,就畀到意見,呢一題,滿分!

2.深入啲:去追星  難度:★★★★☆(4/5星)

我哋一共問咗兩條問題:就係首爾邊度睇到Twice同埋邊度可以買韓星Fans Meeting門票,由於難度大咗,人工智能旅遊助手嘅回覆就變得有少少慢…大概五分鐘先覆到我哋,不過答案都有齊網址、地址同點去,算你過關!

3.夠刁鑽:指定睇韓星行程Plan  難度:★★★★★(5/5星)

我哋要求人工智能旅遊助手幫我哋Plan一個三日有得睇韓星嘅行程,等咗漫長嘅二十分鐘先覆我哋,不過佢都可以幫我哋安排睇KPOP Show同埋去JYP總部追星,達到我哋要求,不過慢咗啲!

總結:概念好,唔洗諗,但反應更快仲好!

我哋都測試咗幾次,一啲基本問題例如都幾快,但當問一啲深少少嘅問題雖然可以答到,但就有少少慢。不過對於唔想諗又有特定要求嘅人,呢個服務又真係唔錯!不過如果反應更快,同埋一條link訂晒所有嘢,咁就真係完美!

網址:www.travelflan.com

 

您可能也會喜歡…